miercuri, 17 august 2011

Social-mediu-săteni

Hunedoara: Deal excavat fără autorizaţie de mediu, pentru construirea autostrăzii Deva-Orăştie

Deva, 17 aug /Agerpres/ - Sătenii din localitatea hunedoreană Banpotoc sunt nemulţumiţi de lucrările de excavare a unui deal de la marginea aşezării, oamenii temându-se că în lipsa unor măsuri de protecţie pământul decopertat ar putea să o ia la vale şi să le distrugă cimitirul şi biserica.
Pământul este folosit pentru lucrările de pregătire ale tronsonului de autostradă Deva-Orăştie, activitatea de excavare fiind derulată fără autorizaţie de mediu, potrivit directorului Agenţiei de Mediu Deva-Hunedoara.
„Nu există o autorizaţie de mediu pentru aceste lucrări. Firma care exploatează dealul trebuia să obţină trei avize. Au depus documentaţia pentru două dintre acestea. Al treilea acord se poate obţine doar după finalizarea celorlalte două. Legea spune că desfăşurarea activităţilor cu impact semnificativ asupra mediului se poate face numai după obţinerea autorizaţiilor de funcţionare. Nu suntem împotriva proiectului autostrăzii, dar lucrările trebuie să respecte legea”, a declarat, miercuri, directorul Agenţiei de Mediu Deva-Hunedoara, Georgeta Barabaş.
Oamenii din Banpotoc au organizat, miercuri, la Deva, o conferinţă de presă, în care au explicat principalele lor nemulţumiri, ei fiind delegaţi de ceilalţi săteni cu ocazia unei adunări publice care a avut loc, cu o zi înainte, la căminul cultural din localitate.
„Suntem nemulţumiţi pentru că nu există un studiu de impact al lucrărilor. Decopertarea dealului a fost făcută până aproape de marginea cimitirului, este zgomot şi praf. Terenul exploatat acum a fost împădurit ca să nu vină peste sat, iar acum este decopertat şi exploatat fără avizele legale”, a declarat Constantin Trufaş, unul dintre localnicii desemnaţi de comunitate să prezinte cazul jurnaliştilor.
Localnicii au ţinut să precizeze că nu sunt împotriva investiţiilor, dar au menţionat că acestea trebuie efectuate în mod legal şi cu respectarea normelor de mediu. „Am ieşit în curte, în cursul dimineţii, şi am văzut cum în aer s-au ridicat nori de praf. Acesta vine peste grădini şi sat. Dealul este chiar în spatele casei mele, iar noi nu mai avem linişte pentru că firma lucrează şi ziua şi noaptea. De ce nu au luat pământ din altă parte, că erau destule dealuri?”, spunea, la rândul ei, Maria Benţa.
Preotul din satul Banpotoc, Mircea Mihuleţ, a apreciat că biserica ar fi putut sprijini autorităţile în luarea unei decizii corecte, prin informarea comunităţii locale.
”Deocamdată, lucrările s-au oprit la gardul cimitirului, dar nu ştim până când. Suntem îngrijoraţi pentru casele oamenilor şi că lucrările ar putea ajunge la o cotă superioară bisericii din sat, iar acest aspect ar putea afecta lăcaşul de cult. Consiliul Local nu a consultat oamenii, poate reuşeam să-i ajutăm. Lumea vine la biserică, puteam anunţa oamenii, iar decizia putea fi luată în cunoştinţă de cauză”, a spus preotul paroh din Banpotoc.
Exploatarea dealului pentru asigurarea pământului necesar la tronsonul de autostradă Deva-Orăştie se desfăşoară cu aprobarea Consiliului Local al comunei Hărău, de care aparţine şi satul Banpotoc. Primarul comunei, Dorin Jibetean, a spus că 13,47 hectare din acel deal au fost concesionate firmei constructoare a autostrăzii pentru suma de 820.000 lei şi o perioadă de doi ani. Cu banii primiţi, autorităţile locale ar fi urmat să continue un proiect de introducere a apei potabile în satele comunei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu